HISTORIA

SOMAS HISTORIA

Namnet Somas kommer av initialerna Sliperi Och Mekaniska Arbeten Säffle. Företaget har en lång tradition bakom sig som ventiltillverkare och grundades redan 1945 av Sven Ragnar Hägg och Folke Carlén. Då var den huvudsakliga sysselsättningen slipning och polering av matbestick.

Ventiltillverkningen förr och idag

Somas arbetade redan från början med egenutvecklade produkter. Ventiltillverkningen startade i slutet av 40-talet då det fanns ett stort behov av ventiler till den lokala processindustrin. En processindustri som till stor del bestod av papper- och cellulosaindustri. Detta gjorde att vi tidigt kom att tillverka ventiler i rostfritt syrafast material. Den första ventiltypen som tillverkades var en så kallad trottelventil och som vi i dag benämner som vridspjällsventil. I början på 70-talet kom kalottventilen som visade sig vara lösningen för många applikationer. 

När sedan den metalltätande vridspjällsventilen kom i slutet av 70-talet fanns ett ventilprogram som täckte stora delar av processindustrins behov och som vi senare har byggt vidare på. Produktprogrammet idag består av kalottventiler, kulventiler, vridspjällsventiler, samt pneumatiska ställdon med tillhörande ventillägesställare.

Behöver du komma i kontakt med någon av oss
på Somas? Här är våra kontaktuppgifter.

DOKUMENTATION

För mer information om Somas och vår verksamhet så kan du ladda ner information här nedan.

Rulla till toppen