1. Du är här:
  2. Hem
  3. Om Somas
  4. Historia

Somas Historia

För att berätta om Somas historia så får vi börja från början med namnet. Somas kommer av initialerna Sliperi Och Mekaniska Arbeten Säffle. Företaget har en lång tradition bakom sig som ventiltillverkare och grundades redan 1945 av Sven Ragnar Hägg och Folke Carlén. Då var den huvudsakliga sysselsättningen slipning och polering av matbestick.

Somas arbetade redan från början med egenutvecklade produkter. Ventiltillverkningen startade i slutet av 40-talet då det fanns ett stort behov av ventiler till den lokala processindustrin. En processindustri som till stor del bestod av papper- och cellulosaindustri. Detta gjorde att vi tidigt kom att tillverka ventiler i rostfritt syrafast material.

Den första ventiltypen som tillverkades var en så kallad trottelventil och som vi i dag benämner som vridspjällventil. I början på 70-talet kom kalottventilen som visade sig vara lösningen för många applikationer.

När sedan den metalltätande vridspjällventilen kom i slutet av 70-talet fanns ett ventilprogram som täckte stora delar av processindustrins behov och som vi senare har byggt vidare på.

Produktprogrammet idag består av kalottventiler, kulventiler, vridspjällventiler, samt pneumatiska ställdon med tillhörande ventillägesställare.

Somas historia berättad av VD Peter Hägg
Omsomas-historia-CTA1

Nyfiken på ett jobb hos oss?

Det är tack vare våra medarbetare med olika erfarenheter, kunskapsområden och bakgrunder som gör Somas till det framgångsrika företag vi är idag. Undersök gärna vad det finns för möjligheter för dig att bli en del av vårt team.

Vi levererar till en mångfald branscher